Експосадовець Міноборони Лієв залишився на волі після підозрілого заволодіння майже 1,5 мільярдами гривень

0
45

Верховний антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення щодо експосадовця Міністерства оборони України, Олександра Лієва, що став обвинуваченим у справі про можливі махінації під час закупівлі боєприпасів для Збройних Сил України на вражаючу суму, майже півтора мільярда гривень. Його адвокат, Назар Кульчицький, повідомив Суспільному про те, що суд ухвалив рішення звільнити Лієва під особисте зобов’язання, замінюючи запобіжний захід утримання під вартою.

Адвокат наголосив на тому, що суддя прийняв це рішення, не дочекавшись прокурора, який був відсутній на засіданні з невідомих причин. Справу проти Лієва повернули в національну поліцію, оскільки Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) не знайшли достатніх доказів для підтримки обвинувачення у зловживанні.

Суддя Ярослав Шкодін, висловивши своє здивування відсутністю обвинувачення, підкреслив, що якщо навіть САП не бачить складу злочину, то як його може бачити суд.

Лієва вже раніше взяли під варту з великою заставою, але його відпустили під особисте зобов’язання. ВАКС ухвалив рішення скасувати це раніше прийняте рішення, але через закінчення терміну утримання під вартою, Лієв залишився без запобіжного заходу.

Ухвалюючи рішення 17 квітня, ВАКС вирішив не розглядати клопотання про зміну запобіжного заходу за згодою обвинувачення. Це означає, що Лієв залишається без запобіжного заходу, а його справа продовжує вивчатися.

Загальний висновок з цієї статті полягає в тому, що експосадовець Міноборони, Олександр Лієв, підозрюваний у справі про можливі махінації під час закупівлі боєприпасів для Збройних Сил України, залишився без запобіжного заходу після рішення Верховного антикорупційного суду (ВАКС). Суд вирішив звільнити Лієва під особисте зобов’язання, оскільки не було достатніх доказів для підтримки обвинувачення з боку Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Це рішення створює певні питання стосовно ефективності розслідування корупційних справ та можливості впливу на них, а також підкреслює важливість незалежного судового процесу в боротьбі з корупцією в Україні.