Адвокат Роберт Амстердам представив доказову базу нападів на УПЦ та її каплиці та духовенство

0
40

Адвокат Української православної церкви Роберт Амстердам заявив, що зібрав звіт обсягом понад 250 сторінок із доказами нападів на УПЦ, на її церкви та її священиків. Про це він зазначив у своєму емоційному відеозверненні, висловивши глибоке занепокоєння щодо ситуації. Відзначивши важливість збереження релігійної свободи та захисту прав вірян, він знову закликав владу України утриматися від подальшого розгляду законопроекту 8371, який, на думку Амстердама, є проявом мови ненависті та може призвести до подальшого розділення суспільства.

“Цей законопроект є нічим іншим як проявом мови ненависті. Напади на вірян під час війни, вигнання їх із церков, відмова громадянам у доступі до місць, де вони можуть молитися, абсолютно неприпустимі. Я закликаю уряд зупинити розгляд цього законопроекту і припинити розділяти населення, нацьковувати брата проти брата”, – відзначив Амстердам.

Адвокат розкрив також ключовий аспект — неприналежність УПЦ до Московського патріархату. “Українська православна церква не підтримує і відмежовується від ідеології “русского мира”. Більше того, позиція церкви щодо ідей “русского мира” вже давно публічно висловлена Блаженнішим митрополитом Київським Онуфрієм: “Ми не будуємо ніякого “русского мира”. Ми будуємо божий мир”, – додав він, підкресливши повну співвіднесеність УПЦ з державою Україна та підтримку її захисту від російського вторгнення.

Крім того, Амстердам виступив із закликом до підтримки України з боку США, підкресливши, що ця підтримка має стратегічне значення для обох країн. “Від себе особисто: підтримка України критично важлива для Америки, не тільки для України. Як можна кинути людей, підвівши їх на кожному кроці? Хто повірить США після Кабула і тепер Києва?”, – підкреслив він у своєму повідомленні в соцмережі.

У вищезгаданій статті адвокат Української православної церкви, Роберт Амстердам, виклав свою позицію стосовно законопроекту 8371, який спрямований на заборону УПЦ. Він наголосив на тому, що цей законопроект може призвести до подальшого розділення суспільства та порушення релігійних свобод. Амстердам також підкреслив неприналежність УПЦ до Московського патріархату та її повну співвіднесеність з державою Україна. Він закликав уряд зупинити розгляд цього законопроекту та наголосив на важливості підтримки України з боку США. Зазначена позиція відображає стурбованість адвоката стосовно захисту прав УПЦ та відсутність будь-яких зв’язків з Московським патріархатом, а також акцентує на важливості міжнародної підтримки для збереження суверенітету України.